Kljub dežju je več kot 500 kolesarjev odpeljalo že 5. Istrski kolesarski maraton

Po sončni soboti in uspešno izvedenem kronometru je kolesarski vikend v Portorožu zaznamoval nedeljski dež. Kljub slabemu vremenu se je več kot 500 kolesarjev udeležilo 5. Istrskega kolesarskega maratona in traso zaključilo z navdušenjem.

Tudi letošnja 5. izvedba Istrskega kolesarskega maratona kaže, da je dogodek mnogo več kot le maraton. Postal je dvodnevno množično rekreativno kolesarsko druženje, ki spodbuja h gibanju, osvešča in za kolesarjenje navdušuje tudi najmlajše ter družine.

Sobotna individualna vožnja na čas je pričarala pravo tekmovalno vzdušje. Start v centru Portoroža, trasa z lepim razgledom in vzpon do Belega križa so navdušili prav vse udeležence. Izmed 50 tekmovalcev so dobrih 5 kilometrov med moškimi najhitreje odpeljali Andraž Obid (1. mesto), Gabriele Pacco (2. mesto) in Aleš Hren (3. mesto). Zmagovalec je traso prepeljal v 9 min 5 sek. Med ženskami so v skupni razvrstitvi slavile Teja Gulič (1. mesto), Maja Škrlj (2. mesto) in Faccu Michela (3. mesto).

Pestro je bilo tudi na Kolesarskem festivalu na osrednjem prizorišču v Portorožu. Družine so uživale na kolesarskem izletu in si ogledale Krajinski park Strunjanske soline, razstavljavci so se predstavili z dobrotami in pestro turistično ponudbo. Obiskovalci so se vozili z električnimi kolesi, ki so bila na voljo za brezplačno testiranje, otroci pa so uživali na kolesarskem poligonu.

Vrhunec dogajanja je bil nedeljski maraton. Udeleženci so se podali na razgibane trase po slovenski Istri – Salinera (13 km), Hervis (49 km) in Oshee (77 km), pri čemer je na slednji na odseku zaprte ceste na Boršt potekalo tudi tekmovanje za Kralja in kraljico Boršta. Najhitreje so 3 kilometrski vzpon odpeljali Andraž Obid (1. mesto), Luka Ljubič (2. mesto) in Andrej Draksler (3. mesto) med moškimi in Saša Bohinc (1. mesto), Martina Erjavec (2. mesto) in Nina Oražem (3. mesto), kraljevsko krono in pikčasto majico pa sta seveda osvojila le zmagovalca. Zmagalo pa je tudi 10 udeležencev otroškega Mini maratona, ki so se kljub dežju in grmenju ob startu navdušeni pripeljali v cilj približno 300 metrov dolge trase na osrednjem prizorišču. Po koncu je vse kolesarske sladokusce čakalo še sladko presenečenje – sladoled Kavarne Karamela!

Na starem Kaštelu v centru Portoroža pa se je pester program odvijal tudi med maratonom. Otok zdravja je obiskovalce osveščal o zdravem načinu življenja in izvajal številne meritve, Zavod Vozim pa je kolesarje in druge zbrane povezal tudi z akcijo #MislimVarno, s preventivnimi nasveti za varno kolesarjenje. Odrasli so prisluhnili nasvetom želve Karete Carlette, ki je pozivala k ločevanju odpadkov, in se zabavali ob pogostitvi ter žrebu glavne nagrade – kakovostnega kolesa KTM sponzorja Hervis je šlo srečnemu izžrebancu iz Izole.

Na Istrskem kolesarskem maratonu pa vsako leto ne manjka tudi navijačev ob trasah, ki so tokrat spodbujali kolesarje izpod dežnikov, k sodelovanju pri organizaciji postojank pa so pristopila številna društva in vasi, pri čemer gre še posebna zahvala občanom Gažona, Popeter, gasilcem iz Nove Vasi in gasilcem iz Krkavč, ki so poskrbeli za okrepčila na poti in usmerjanje udeležencev.

​Zahvaljujemo se ​​vsem udeležencem,​ ekipi in ostalim, ki so kakor koli prispevali k izvedbi. Prostovoljcem, rediteljem, motoristom in policistom, ki so poskrbeli za varno spremstvo udeležencev na poti do cilja.​ Prav tako gre zahvala obalnim občinam in sponzorjem, ki so podprli dogodek, še posebej Hervisu, podjetju ARC d.o.o, Toyoti in Hotelom Bernardin, Luki Koper, Radiu in Televiziji Koper, Okolju Piran, Adriatic Slovenici, podjetju PVG d.o.o. ter partnerjem na Otoku zdravja – NIJZ OE Koper, ZD Piran.

Se vidimo prihodnje leto 30. septembra v Izoli!

 

Utrinki iz dogodka