​​Več kot 800 kolesarjev je uspešno odpeljalo že 4. Istrski kolesarski maraton

To nedeljo se je več kot 800 kolesarjev udeležilo 4. Istrskega kolesarskega maratona in uživalo na razgibanih trasah po slovenski Istri, k dobremu vzdušju pa sta prispevala še lepo vreme in pester spremljevalni program čez cel vikend.

Letošnji dogodek je trajal kar tri dni. Petkova predstava in gibalna animacija sta navdušila najmlajše, saj je koprsko taverno obiskalo več kot 200 otrok iz vrtcev Koper in Semedela.

Sobotni kronometer je pričaral pravo tekmovalno vzdušje, start ob morju, številni obiskovalci in trasa okoli starega mestnega jedra Kopra pa navdušili prav vse udeležence. Izmed 44 tekmovalcev so dva kroga v dolžini 5 kilometrov med moškimi najhitreje odpeljali Matej Kravos (1. mesto), Mitja Oter (2. mesto) in Matej Paradiž (3. mesto). Zmagovalec je traso prepeljal v 5 min 45 sek. Med ženskami so v skupni razvrstitvi slavile Teja Gulič (1. mesto), Julija Patajac Kosmac (2. mesto) in Maja Škrlj (3. mesto).

Pestro je bilo tudi na sobotnem Kolesarskem festivalu. Družine so si v sklopu vodenega kolesarskega izleta ogledale Pretorsko palačo in Škocjanski zatok, večino rabljenih koles in opreme je bilo prodane, razstavljavci pa so se predstavili z dobrotami in pestro turistično ponudbo. Izvedene so bile tudi številne vožnje z električnimi kolesi na Markovec, dogajanje pa so začinili še kolesa starodobniki in nastopi BMX kolesarskih mojstrov.

Vrhunec dogajanja je bil nedeljski maraton. Udeleženci so se podali na razgibane trase po slovenski Istri – Salinera (17 km), Zavarovalnica Maribor (51 km) in Hervis (75 km), pri čemer je na slednji na odseku zaprte ceste na Boršt potekalo tudi tekmovanje za Kralja in kraljico Boršta. Po zapletu pri merjenju časa in razglasitvi zmagovalcev na podlagi neuradnih podatkov na koncu po ugotovitvi uradnih rezultatov zmago slavijo Miran Bole (1. mesto), Tomaž Čefuta (2. mesto) in Diego Palamin (3. mesto) med moškimi in Stina Čepak (1. mesto), Dunja Selan (2. mesto) in Isabel Petronio (3. mesto). Zmagalo pa je tudi več kot 50 udeležencev Mini maratona, ki vsako leto beleži večjo udeležbo.

Tudi v času med startom in ciljem je bilo v koprski Taverni živahno, saj je bil na voljo pester spremljevalni program za tiste, ki so prišli s kolesarji kot spremljevalci ter vse ostale, ki se na pot po trasah niso odpravili. Najmlajši so se zabavali v ustvarjalnici Ful Kul, odrasli pa so uživali ob pogostitvi in žrebu štartnih številk za bogate nagrade. Glavna nagrada – kakovostno kolo KTM sponzorja Hervis je šlo srečnemu izžrebancu iz Hrvaške.

V sklopu odrskega dogajanja se je zaključila tudi pobuda Vsi na kolo za aktivno starost. Vsi udeleženci programa so varno in zanesljivo odpeljali 17 kilometrsko traso maratona, najstarejša udeleženca maratona pa sta bila ravno oba udeleženca iz skupine ambasadorjev gibanja.

Na Istrskem kolesarskem maratonu ni manjkalo niti navijačev ob trasah, ki so spodbujali kolesarje, k sodelovanju pri organizaciji postojank pa so pristopila številna društva in vasi, pri čemer gre še posebna zahvala občanom Popeter, gasilcem iz Nove Vasi in bobnarju Ajku.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem, ekipi in ostalim, ki so kakor koli prispevali k izvedbi. Prostovoljcem, rediteljem, motoristom in policistom, ki so poskrbeli za varno spremstvo udeležencev na poti do cilja. Prav tako gre zahvala obalnim občinam in sponzorjem, ki so podprli dogodek, še posebej Zavarovalnici Maribor, Hotelom Bernardin in Hervisu, Luki Koper, Športni zvezi Koper ter Radiu in televiziji Koper.

Se vidimo prihodnje leto v Portorožu!

foto-objava-podtekstomnastrani